Nieuws

52 Nestkastjes schoongemaakt voor de Vogelwacht L.E.F.

Elk jaar (liefst in het najaar), dit omdat de meeste vogel soorten meerdere legsels per seizoen hebben en zo voorkom je dat een laat legsel niet verstoort wordt, moeten de nestkastjes schoongemaakt worden.  Het oude nestmateriaal wordt er dan uitgehaald en kastje wordt schoon geborsteld.

Voor thuis kan men ook eerst met heet water over het oude nest gieten, dit is dan tegen het ongedierte zoals vlooien en andere insecten wat in deze oude nesten kan zitten. Haal dan het nest eruit en giet nogmaals heet water in het nestkastje en borstel het schoon en laat het drogen.

In Lemmer hangen 68 Vogelkastjes en deze zijn allemaal genummerd, enkele kasten waren helaas door vandalisme en spechten vernield. Hiervoor worden door de Vogelwacht weer nieuwe gemaakt en geplaatst.

Het broedresultaat van het afgelopen seizoen van de 52 kasten was dat er 44 nesten in zijn gevonden. Gemiddeld zijn er 7 eieren per nest, wat neerkomt op 308 kuikens. Ook waren er nog enkele dubbele nesten in een kast, met 14 stuks. Dit zijn dan 2 nesten op elkaar. Kortom een goede bezetting en resultaat en wij hopen dat voor dit seizoen nog meer nu er ook weer nieuwe kastjes bijhangen.

Wilt u of jij ook de Vogelwacht helpen met broedzorg of nazorg bij de weidevogels kijk dan op onze website en neem contact met ons op: https://lemmer.friesevogelwachten.nl

Lid worden van onze vogelwacht

Nu lid worden